vineri, 27 august 2010

Afinată

Am făcut afinată, v-am spus asta când vă povesteam despre lichiorul de kiwi. Cum s-a terminat cu macerarea ei, am trecut la degustare, așa că vă pot spune ce a ieșit.
Rețeta de la care am pornit spune că ai nevoie de 4,5 kilograme de afine, 3 kilograme de zahăr, 1,5 litri alcool alimentar și 750 de mililitri de apă. Alcoolul alimentar (de 60 ori 70 de grade) poate fi înlocuit cu vodcă ori țuică dublu rafinată, cantitatea din rețetă putând fi adaptată și în raport de cât de tare doriți să fie băutura.
Eu am făcut mai puțină afinată, astfel că, păstrând proporțiile din rețeta de bază, am folosit un kilogram de afine, 320 de mililitri de alcool, 650 de grame de zahăr și 170 de mililitri de apă.

Afinele bine spălate și scurse le-am pus într-un borcan și am turnat deasupra alcoolul. Le-am pus la macerat afară, la soare, unde au rămas trei săptămâni. În acest timp, afinele au lăsat suc, iar fructele au început să se micșoreze.

La finalul celor trei săptămâni, am făcut un sirop din zahăr și apă, în cantitățile de mai sus. Am pus apa la foc și am turnat zahărul, am lăsat puțin să fiarbă și apoi am pus la răcit, după care am turnat totul în borcanul cu afine. Am pus iar la macerat, la temperatura camerei, pentru două-trei zile, apoi am scurs băutura și am pus-o la rece.

Rezultatul a fost o sticlă cu circa 850 de mililitri de băutură dulce-acrișoară și nu foarte tare. Nu e mare lucru să faci afinată, trebuie doar să ai răbdare.

2 comentarii:

  1. pfuuuu...e una din bauturile mele preferate! are o aroma fina..eleganta. Anul asta soacra-mea a facut capsunata, buna si aia, da nu se compara cu afinata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, Corina, e foarte buna. Pacat ca nu am luat mai multe, dar deja nu mai am loc de sticlute, borcane si borcanase. Experimentele astea lasa urme, ce crezi??

    RăspundețiȘtergere