joi, 23 septembrie 2010

Pentru diabetici: sos de ardei iuți

Astăzi - o rețetă pentru diabetici, care sunt siliți să trăiască făcând față unei diete alimentare destul de stricte, bazată pe o lista mică de alimente permise. Sunt din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai tineri. Așadar, ceva pentru ei și, de ce nu, și pentru noi...
Încep prin asta o serie dedicată celor care nu pot mânca orice și oricum, pe care o voi continua - sper - și în baza recomandărilor voastre.
Este vorba despre un sos potrivit pentru fripturi de pui, fileuri de peşte, grătar sau aperitive. Este de preferat să fie consumat rece.

Ingrediente:
- 3 ardei iuţi, cu tot cu seminţe
- o roşie mare
- o ceapă
- doi căţei de usturoi
- o lingură de oregano verde (poate fi înlocuit cu alte plante aromatice)
- o lingură de vin roşu
- piper
- sare (opţional)

Ceapa, roşia, ardeii şi usturoiul se pun într-o tavă, se pune deasupra lor oregano mărunţi, se acoperă şi se pune la copt, în cuptorul încins, până când se înmmoaie bine, adică 30-45 de minute. Când sunt gata, se scot şi se pasează bine, se adaugă piperul şi, eventual, sarea, precum şi vinul.
Poate fi păstrat, în borcan în frigider, timp de două săptămâni. Dacă doriţi să îl conservaţi peste iarnă, sterilizaţi borcanele timp de 30 de minute.
Sursa acestei reţete spune că un sfert de cană din acest sos conţine 36 de calorii (0% din grăsimi), 1 gram proteine, 0 grăsimi, 8 grame carbohidraţi, 2 grame fribre, 6 miligrame sare, 240 de miligrame potasiu, 0 colesterol.

2 comentarii:

  1. Nici nu stiu cum sa incep, sotul meu are diabet(de 6 luni), e atat de greu pentru mine sa gatesc la regim , mai ales ca nu am retete , nu prea stiu cum sa combin alimentele, asa ca orice sfat legat de retete pentru diabetici mi-ar prinde bine, multumesc!
    Felicitari pentru blog, am gasit multe lucruri utile aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Maya, ma bucur ca iti pot fi de folos. Nu este tocmai usor sa gasesti retete pentru diabetici, am constatat si eu asta. Voi continua sa caut si sa aduc asa ceva pentru cei interesati, asa ca te astept cu drag pe aici.

    RăspundețiȘtergere