marți, 19 octombrie 2010

Din coşul cu ciuperci (3): salată de ghebe cu gogoşari şi ceapă

Am dat gata şi ultima serie de ghebe din minunatul coş care mi-a dat de lucru în timpul rămas neocupat sâmbătă. Am făcut o minunăţie de salată cu gogoşari şi ceapă, ceva ce nu am mai mâncat până acum. Am preparat-o amestecând mai multe reţete pe care - recunosc! - le-am găsit pe internet (inclusiv una de salată), unde am căutat după ce am văzut că niciuna din cărţile mele nu făcea referire la aşa ceva. Am combinat ceva din reţeta de gogoşari la oţet cu cea de ghebe murate şi m-a bătut gândul să pun ciupercile şi ceapa în gogoşari, dar deja tăiasem o parte din ei şi nu mai aveam cum da înapoi.

Am pus ghebele să fiarbă un sfert de oră în apă cu sare, apoi le-am scos şi le-am lăsat la scurs. Cât am tăiat fideluţă ceapa şi gogoşarii, ghebele au stat înghesuite într-un castron cu nişte căţei de usturoi bine zdrobiţi.

Am opărit pentru câteva minute ceapa, gogoşarii şi ghebele fierte într-o soluţie de apă şi oţet (o parte oţet şi patru părţi apă), în care am mai pus sare şi miere (cât să fie dulce acrişor) şi condimente - piper, muştar, coriandru, dafin şi câteva cuişoare, seminţe de mărar şi un praf de nucşoară. Le-am pus la scurs şi a urmat înfrăţirea, într-un ditamai castronul. Oţetul l-am pus iar pe foc, să îl torn fierbinte peste salata din borcane.

Ce a urmat mi-a adus aminte de cei zece negri mititei: am pregătit cinci borcane, după cât am gustat în cursul producţiei au rămas patru, din care unul s-a împărţit între vecini, aşa că mai am trei, din care sper tot sufletul să rămână ceva până la Crăciun.
Şi cu asta, am dat gata coşul de ciuperci, după ce toamna asta m-a pus la încercare şi cu măceşe, coarne sau ardei iuţi. Aştept următoarea provocare...

18 comentarii:

  1. Ciupercile, gogoşarii şi ceapa arată grozav laolaltă coloristic vorbind. Dau foarte bine împreună!
    Vasăzică... ai dat gata coşul?
    Bravo pentru hărnicie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Teodora, era pacat sa le las sa se strice, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-a placut faza cu zece negrii mititei. pai daca bucatareasa-i destoinica, normal ca navalesc toti la bunatati :)!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gandeste-te ca bucatareasa navaleste prima, Zazuza...

    RăspundețiȘtergere
  5. Au venit si gehbele cu gogosari. Nu stiu daca este ca reteta aia de la moldova pe care o stie Alin, dar dupa arata cred ca-s tare bune.
    Intrebare off topic: stie careva pe unde mai pot gasi smochine proaspete?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana B, ai incercat in hypermaketuri? Stiu ca acolo am vazut tot felul de fructe proaspete, chiar si in extrasezon.

    RăspundețiȘtergere
  7. la inceputul lunii cand am fost in RO am vazut la Real smochine proaspete, foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pt raspunsuri fetele, o sa mai incerc si pe la Kaufland, am auzit ca si pe acolo as gasi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am văzut ghebe la Billa. Nu arătau prea îmbietor. Cred că erau deshidratate, că arătau lipsite de carne, uscate.
    Sunt gustoase oare?
    Ai gătit vreodată aşa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Teodora, ghebele sunt foarte bune. Nu am mancat uscate, dar, ca regula, ciupercile uscate se rehidrateaza daca le tii in apa calda cam o ora. Nu stiu ce sa spun cu cele de la Billa, dar eu cred ca, daca nu gasesc in alta parte, le-as trata ca pe cele uscate si as incerca. Experimenta, pardon! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Deja imi lasa gura apa... Din pacate trebuie sa mai astept pana in septembrie-octombrie, cand voi putea da o tura pe la Cheia, la "locul secret" de ghebe. Apropo: anul trecut, in timp ce curatam ghebele (e aproape o traditie in familia sotiei mele sa se mearga la cules de ghebe la Cheia, intr-un anume loc stiut doar de familie), mi-am adus aminte de ghebe murate, dar am ratat reteta (am cautat in graba pe internet si am folosit parca o reteta apa-otet in proportii egale), si au iesit extrem de otetite. Crezi ca se mai poate face ceva, se mai pot drege? Mi-e mila sa le arunc (mai am vreo 2-3 borcane), dar nici nu se pot manca de otetite ce sunt.

    RăspundețiȘtergere
  12. Florin, incearca sa le speli, sa le scurgi si sa le pui inapoi in borcane ingesuite bine, acoperindu-le cu apa si un pic de ulei deasupra. Poate reusesti sa mai salvezi ceva.
    Si asa mi-am adus aminte ca mai am si eu ceva din ghebele astea...

    RăspundețiȘtergere
  13. cam care ar fi cantitatile, sau proportia ciuperci/gogosari/ceapa?

    RăspundețiȘtergere
  14. Proportia este data de propria preferinta si de cat ai din fiecare. In principiu, in parti aproximativ egale, ceapa fiind o idee mai putina.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu fac ceva asemanator, dar umplu gogosarii cu ghebe si usturoi si api le pun la murat asemanator gogosarilor... Sunt bune rau, cel care a murat prima data ghebele merita un premiu :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa. si asa sunt buni rau, am mancat undeva. Din pacate, anul asta nu am gasit ghebe inca.

      Ștergere
  16. Aveti grija cu mierea, nu se pune niciodata in ceva fierbinte pentru ca devine toxica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, mierea devine toxica atunci cand este incalzita la peste 40%. Se foloseste insa in cantitati mici, in loc de zahar, cand alti indulcitori (cum ar fi cel de stevie, de exemplu) nu sunt accesibili si poate fi adaugata si mai tarziu, la rece. Multumesc pentru observatie. :)

      Ștergere