vineri, 29 octombrie 2010

Din coşul cu mere: un tort dezbrăcat

Despre marele coş cu mere de la munte v-am spus, nu am apucat să povestesc ce s-a întâmplat cu ele. Primul atac din partea mea a fost la o zi-două după ce am primit coşul, iar scopul a fost un tort cu mere aşa cum mâncam atunci când eram copil. O reţetă simplă şi taaaare bună...

Necesarul de ingrediente este următorul: mere, dulceaţă sau gem, câteva linguri de zahăr şi un sfert de pachet de unt, iar pentru blat ceea ce eu am numit "formula 5": cinci ouă, cinci linguri de făină, cinci linguri de zahăr şi cinci linguri de apă minerală, plus un praf de sare, unul de bicarbonat şi unul de scorţişoară. Mă gândesc totuşi ca, data viitoare, să încerc în loc compoziţia de pandişpan.
În prima fază, curăţaţi merele de coajă şi de cotoare, încercând să le păstraţi întregi. Le umpleţi mijlocul cu gem sau dulceaţă (eu am pus dulceaţă de vişine cu cireşe) şi le puneţi într-o cratiţă tapetată cu unt şi cu zahăr. Le puneţi la cuptor pentru 30-40 de minute, până se înmoaie bine. Vor fi şi mai bune dacă le prăfuiţi cu ceva scorţişoară.

Între timp, pregătiţi blatul, amestecând întâi gălbenuşurile cu zahărul, făina şi apa minerală (în care aţi dizolvat bicarbonatul), apoi cu albuşurile bătute spumă şi praful de sare.

Presăraţi un pic de pesmet peste merele scoase din cuptor (care plutesc într-un sirop minunat) şi turnaţi compoziţia pentru blat, înainte de a pune iar totul la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc ceva mai puternic la început. Un lucru pe care l-am ţinut minte bine (şi care se aplică nu doar acestei reţete, ci şi altor prăjituri) este că nu trebuie deschis cuptorul în primele 10 minute, când începe să crească, altfel se dezumflă totul ca o băşică spartă.

La scoaterea din cuptor, aveam un tortuleţ arătos, taaare bine mirositor şi simpatic...

... pe care l-am răsturnat pe o farfurie, urmând să îi pregătesc o cremă de vanilie, pe post de hăinuţă.

Dar socoteala din bucătărie nu se potriveşte cu cea din sufragerie, unde aşteptările erau legate de un tort mustind de sirop şi îmbrăcat în frişcă. Drept pentru care, în lipsa smântânii pentru frişcă, nu am avut decât să pun tortul la frigider şi să continui operaţiunea a doua zi. Am sacrificat totuşi o felie de tort "dezbrăcat" de dragul juniorului pofticios, care făcuse cărare bătută în faţa cuptorului, tot întrebând, ca o placă stricată "Mai e mult? Mai are de copt?".

A doua zi, când m-am întors acasă cu ideea de a continua operaţiunea...

... nu am mai avut de ce. Rămăsese fix o felie. Ceva mai sănătoasă, dar tot numai una era...
Trag concluzia că nu a fost chiar rău, chiar dacă frişca nu a fost "homemade", ci la tub, iar siropul a fost doar cât a rămas din merele coapte în unt şi zahăr.

11 comentarii:

  1. Ultima poză e o mărturie indubitabilă că a ieşit delicios.
    (În seara asta - pentru că mâine merg în vizită la bebeluşul pe care l-am botezat şi voiam să le duc tinerilor părinţi şi o prăjitură făcută de mine - am ezitat şi eu între un tort de mere şi o cremă de zahăr ars cu blat; până la urmă, am optat pentru crema de zahăr ars cu blat, dar mai mult pentru că aveam lapte şi nu voiam să-l mai ţin un weekend la frigider; merele rezistă mai bine până săptămâna viitoare; şi-aşa, de când cu discuţiile noastre despre mere şi cu pozele cu mere ecologice, am mâncat mai multe mere ca niciodată :)).
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun tortul tau, dementiala poza cu ultima inghititura de tort si sa stii ca afc si eu un tort de mere, dar eu am o alta reteta, tot de cand eram mica,il facea o matusa de a mea si imi placea vara ca se manca foarte rece!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicole, astept sa imi dai detalii despre reteta ta. Ma asteapta inca jumatate de cos cu mere...

    RăspundețiȘtergere
  4. Tapetezi cu zahar caramelizat o cratita ca la crema de zahar ars, pui merele exact ca in reteta ta si adaugi o lapte si oua, zahar si cred ca ti-ar place cu o lingurita de scortisoara pudra tie, eu nu sunt un fan, dar am vazut ca tie iti place, ca la crema de zahar ars si o pui peste mere si dai la cuptor 45min pana se face crema de zahar ars si in acelasi timp se coc si merele. peste, adaugi un aluat de pandispan sau formula 3, ca formula5, dar acum trebuie sa te "incadrezi" in capacitatea unei oale, nu poti da pe afara si o mai tii pana se face blatul. Il lasi sa se raceasca in cratita, apoi il scoti pe farfurie ca la tine, si ai mere, crema de zahar ars si blat. Il poti manca imbracat in frisca sau dezbracat, depinde ce ai prin casa, dar in mod sigur de la rece! Vezi, este compromisul Teodorei, ca sa zic asa....

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu pare greu, Nicole. Si sunt sigura ca e si tare bun. Fac si eu, ca mere mai am. Sau poate ar merge si cu alte fructe... Ceva pere sau o combinatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar merele nu se caramelizeaza, adica nu este deja pe acolo si ceva zazar ars? Sau varianta spusa de Nicole implica mai mult zahar?

    RăspundețiȘtergere
  7. E simplu, si pui crema de zahar ars cu merele, ca se fac in acelasi timp.
    Singura problema este sa alegi o cratita mai mare decat la acest tort, pentru ca sosul acela pe care il lasa crema de zahar ars are tendinta de a "sari" pe langa cratita daca este plina ochi, mai ales atunci cand pui blatul.
    Este un tort lenes, pentru ca atunci cand il scoti pe farfurie siropul insiropeaza blatul, ai crema si ai mere, deci.... le ai pe toate.
    Cred ca merge si cu mai multe feluri de fructe,,eu am mai facut cu piersici si a fost tare bun. Sunt convinsa ca o sa iti iasa demential de bun!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana B, merele nu se caramelizeaza pentru ca zaharul se topeste in unt. Inca nu stiu ce iese din reteta spusa de Nicole, dar, cum aflu, iti spun.

    RăspundețiȘtergere
  9. Merele sunt "imbracate" de crema de zahar ars, asa ca doar se coc, nu se intampla nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am o reteta de genul acesta chiar de pe siteul doamnei Gabriela Man si imi place f mult, cred ca este o adaptare la ce ziceti voi. Va rog sa va uitati aici http://slabestimancand.ro/retete/deserturi/130-prjitur-cu-mere .

    RăspundețiȘtergere