duminică, 21 noiembrie 2010

Din bucătăria altora: Ouă murate (Pickled Eggs)

Vă voi povesti despre o reţetă care poate părea ciudată şi despre care cred că provine din bucătăria britanică, deşi se regăseşte şi la filipinezi ori la ruşi. Despre ouă murate este vorba, un preparat care nu a ajuns încă la maturitate în bucătăria mea (vă voi arăta varianta mea în câteva zile) şi care m-a convins din fotografii că ar fi deosebit.
Varianta pe care v-o propun şi pe care am găsit-o aici este puţin diferită de cea tradiţională, din câte am tras concluzia, dar dacă şi gustul este pe măsura imaginii, atunci... nu mai am ce spune.
Aveţi nevoie de:
- 15 ouă fierte şi curăţate de coajă
- două bucăţi de cârnaţi polonezi
- o ceapă tăiată julien
- o lingură de fulgi de ardei ori ardei iute tăiat bucăţele
- două căni de oţet de mere
- o cană de oţet de vin alb
- jumătate de cană de apă
- un sfert de cană de zahăr brun
- jumătate de linguriţă de sare
- seminţe de muştar, coriandru, frunze de dafin, anason
Oţetul, apa, zahărul, sarea şi condimentele se pun la fiert până dau în clocot, apoi se lasă la răcit.
Cârnaţii se taie bucăţi (cât jumătate de ou) şi se pun în apă clocotită pentru 5 minute, pentru a elimina grăsimea, apoi se pun la scurs.
Ouăle fierte, ceapa tăiată şi bucăţile de cârnaţi se pun în borcane, iar deasupra se pun fulgii de ardei ori ardeiul iute tăiat bucăţele. Se toarnă deasupra oţetul cu condimente şi se acoperă.
Se lasă la rece şi pot fi consumate după câteva zile.
Am găsit nenumărate variante ale reţetelor de ouă murate (mie îmi pare a fi mai mult o marinată decât o murătură totuşi), din care unele duceau la un rezultat deosebit de colorat, atât la propriu, cât şi la figurat. Despre ouăle murate roşii şi galbene, vă povestesc însă cu altă ocazie...
Good appetite!

10 comentarii:

  1. Este! Am inca doua combinatii, astept sa desfac borcanele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut o reteta asemanatoare, fara carnati. Doar oua in marinata ... foarte bune! Am sa incerc si aceasta varianta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,

    Ai un blog foarte interesant. Nu stiu pe unde "scotocesti" dupa aceste retete, dar sunt interesante si inedite. Unele combinatii sunt de-a dreptul ciudate si poate nu te-ai astepta sa iasa ceva atat de apetisant. Ma tot intreb cat de mare e camara ta....:). Nu te-ai gandit sa-ti pui bazele unei mici afaceri? Cred ca ai avea clienti, gramada...si ca sa nu ai costuri mari, legate de spatiu, chirie si altele, ai putea incerca cu comenzi online. Sper sa nu-ti fie cu suparare, acest ultim comentariu. Voi incerca cu siguranta, din retele tale de conserve, dar inca nu am terminat de "rasfoit" !!

    Cu drag,

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant! Chiar as vrea sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea, incearca si aceasta varianta. si mai am altele doua, pentru saptamana asta, dar am nevoie si de poze cu produsul final. La ce culori sunt in joc, nu pot face abstractie de latura estetica...

    @Cristina, ma bucur de fiecare data cand starnesc interesul cuiva. Sa stii ca nu am o camara foarte mare, e doar un al doilea frigider, pe care am grija sa nu il las sa se umple la maximum. Adica ”rotatia culturilor” este destul de rapida. :))
    Cat despre afacere, recunosc ca m-am gandit si eu, doar ca nu m-am decis de unde sa incep si nici nu am descoperit cum sa trec de etapa autorizarilor fara sa imi fac nervii franjuri.

    @DiAnais, te rog sa incerci si sa imi spui cum ti se pare. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Corect, latura estetică e importantă.
    Iar pozele pe care le reuşeşti o redau perfect. Mereu le găsesc ca reflectând fidel o realitate apetisantă. :)

    Cât despre reţeta de ouă marinate, habar nu aveam că există aşa ceva.
    Într-adevăr, multe lucruri inedite se găsesc aici la tine, are dreptate Cristina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Teodora, habar nu aveam nici eu ce bune pot fi ouale marinate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,

    Sunt Cristina si reteta de oua marinate m-a intrigat. Am facut-o astazi si abia astept ziua de miercuri, sa deschid borcanul! Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristina, si eu am facut ieri oua marinate, dar cu sfecla rosie. E varianta mea preferata. :)

    RăspundețiȘtergere