luni, 19 septembrie 2011

O murătură amestecată - roşii mici, sfeclă şi altele

Ţin reţeta asta de câteva săptămâni, aproape uitasem de ea. Mi-am adus aminte când am mutat o sticlă în frigider, încercând să fac ceva loc pentru... :))... pentru ceva despre care nu vă povestesc încă. Vă spun doar că este vorba despre cătină. 
Pentru această reţetă, am avut două sfecle roşii mici, câteva roşii mici (cherry) - cam necoapte, mai degrabă nişte gogonele mici - , morcov, castravete şi, evident, ceva condimente.

Sfecla am fiert-o. Castravetele, roşiile, morcovul nu, evident...

După ce am fiert sfecla atât cât să nu fie foarte tare, am tăiat-o felii şi am pus-o în borcane, amestecată cu roşiile şi usturoiul. M-am gândit eu puţin şi am pus castraveţii în alt borcan, tăiaţi felii de un centimetru, amestecaţi cu felii de morcov şi cu usturoi.  
Deasupra am pus, fără să mă zgârcesc, mărar cu tot cu tije, seminţe de muştar şi piper boabe - alb, negru, roşu şi verde. Şi apoi saramură, făcută cu o lingură de sare la litrul de apă.  

Cele două borcane au stat la soare cîteva zile, apoi au ajuns în frigider, unde - recunosc - am uitat de ele. Le-am descoperit şi mi-am dat seama că nici nu gustasem din ele...
O murăturică numai bună... Cred că vor mai fi şi altele la fel, cu roşii aşa mici. Şi poate şi cu un pic de sfeclă roşie.

5 comentarii:

  1. din colectia "de toate pentru toti".eficienta reteta.un borcan de muraturi si toate gusturile familie satisfacute.o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări pentru blogul minunat! Mă bucur că am descoprit-o!
    Aştept cu nerăbdare experinţele tale cu cătina, Anul trecut am făcut sirop de cătină cu miere şi anul aceasta o să pregătim.
    Cu drag, Judit.

    RăspundețiȘtergere
  3. @sarah, multumesc. :) asa este.

    @Judit, ma bucur ca ai gasit aici lucruri care sa iti placa. Povestesc si despre catina, de poze mai am nevoie pentru ea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun! Şi eu mă pregătesc de conservat sfeclă (nu a făcut cine ştie ce căpăţâni - de cea din grădina mea spun - dar cred că e suficient de mare, io-s mulţumită având în vedere că e prima producţie) şi mă atrage combinaţia propusă de tine.

    P.S. Oare găsesc eu pe undeva cătină? O să trec prin piaţă. Tu de unde ai? Mă rog... aştept postarea ta pe tema asta şi poate ne dezvălui şi de unde ai luat-o. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Teodora, prin piete ar trebui sa fie catina, nu? Recunosc ca nu am calcat de ceva vreme intr-o piata. De multe ori, la ora la care ma intorc eu acasa, mai sunt deschise doar farmaciile...

    RăspundețiȘtergere