joi, 23 august 2012

Din bucătăria altora. Mexic: ardei iuți murați

Ardeii iuți sunt, cred eu, una dintre cele mai versatile legume. Îi poți pregăti în sute de feluri din care câteva zeci numai ca murături, în oțet ori saramură. În unele zone ale lumii, nu-și poate închipui nimeni o masă fără ardei iuți. Un astfel de loc este Mexic, de unde aduc azi o rețetă ușor de preparat, cu ardei iuți murați cu morcovi și ceapă.

Ingrediente

- 450 de grame de ardei iuți
- 450 de grame de morcovi
- 150 de grame de ceapă albă
- o lingură cu vârf de sare de mare
- 5-7 căței de usturoi
- 1/3 cană ulei de șofrănel sau de porumb
- 2/3 cană oțet alb
- 2/3 cană oțet de orez
- 1/3 cană apă
- 2-3 cuișoare
- 5 frunze de dafin
- 1/3 linguriță zahăr brun
- 1/3 linguriță boabe de piper
- 1/3 linguriță chimen
- 2/3 linguriță cimbru uscat
- 2/3 linguriță oregano uscat
 
Spălați ardeii și îi tăiați in jumătate, îndepărtați nervurile și semințele și îi puneți într-un vas larg. Spălați morcovii, îi curățați și îi tăiați felii, după care îi adăugați în vas, peste ardei. Curățați, spălați și tăiați ceapa fâșii, o puneți tot în vas. Deasupra legumelor puneți sarea, le amestecați pe toate bine și le lăsați să se odihnească timp de o oră.
Puneți în blender oțetul, apa, piperul, toate condimentele și zahărul brun și amestecați bine, până obțineți o compoziție omogenă.
Puneți într-o cratiță uleiul și îl încingeți, apoi adăugați legumele scurse de sucul pe care l-au lăsat. Le căliți timp de 6-8 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie. Puneți usturoiul și mai lăsați pe foc 2 minute, după care turnați în cratiță sucul lăsat de legume și compoziția cu oțet. Mai țineți cratița pe foc timp de 5 minute, opriți focul și lăsați să se răcească.
Se păstrează la frigider, în borcane din sticlă, timp de mai multe luni. Dar așteptați cel puțin o zi înainte de a desface borcanul.
 
Bon apetito!

3 comentarii:

  1. Eu am facut ardei iuti cu ardei capia si ceapa,la anul am sa fac si combinatia asta .
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Păcat cu diacriticele astea... pîrîte, îngreuiază (mult) lectura! Poate se găseşte o soluţie :( Msssssss

    RăspundețiȘtergere