luni, 24 septembrie 2012

Melanzane sott'olio. Adică nişte vinete marinate

Ştiţi metafora cu oaia neagră, renegată pentru că este altfel, da? Ee, de data asta, oaia neagră este o vânătă albă. De fapt două, pe care soţia unui coleg al... în fine, tanti Mariana le-a dat de pomană pentru că au prea mulţi sâmburi. Au ajuns la mine.
Nu am mai văzut până acum vinete albe (auzisem că există vinete galbene, în schimb) şi am fost foarte curioasă ce e cu ele. Aşa de curioasă încât au stat aproape două săptămâni în frigider, până să mă agăţ de ele.
Abandonul acesta a fost provocat de un ghinion de neşansă, combinat cu începerea şcolii şi cu nişte audituri. Important este însă că, în cele din urmă... am înfrânt. :)
M-am apucat gospodăreşte să le pregătesc pentru marinat, după o reţetă apropiată de cea de vinete murate făcută acum câtva timp. Avem nevoie de următoarele, în afară de cele două vinete: 4-5 căţei de usturoi, o mână de busuioc verde şi oregano, sare, piper, o jumătate de ardei nu foarte iute, oţet şi ulei de măsline.
Vinetele se curăţă de coajă şi se taie pe lung, într-un mod asemănător cartofilor prăjiţi. Se dau cu sare şi se pun la scurs pentru 30 de minute, apoi se şterg cu un şerveţel din hârtie. Se fierb apoi, timp de 2-3 minute, într-o soluţie de apă cu oţet, în proporţie de 1:2, adică o parte oţet şi două părţi apă. Apoi se lasă iar la scurs. 
Oregano, busuiocul, ardeiul iute şi usturoiul de taie mărunt şi se amestecă, se pune piper după gust, apoi se trece la plasarea în borcan. Primul strat - de ulei de măsline, subţire, iar peste el vinete şi apoi aromaticele tăiate şi condimentate şi iar ulei. Se repeta povestea până se termină ingredientele, la final fiind tot un strat de ulei.

Ce iese în final nu vedeţi imediat, ci peste câteva zile. Măcar două. La noi a trecut una şi deja dau târcoale borcanului. Eu am tot gustat din el, la preparare, aşa că  bănuiesc ce se întâmplă acolo...
În general, conservarea pe termen lung a usturoiului în ulei nu este sănătoasă, din cauza riscurilor ca usturoiul să dezvolte o toxină care provoacă apariţia botulismului. Dar, pe termen scurt, respectiv câteva zile, nu este niciun pericol.  

8 comentarii:

  1. Foarte interesant! Voi incerca si eu.
    Tanti Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru vinete si pentru apreciere, Tanti Mariana. :) Asteptam rezultatul.

      Ștergere
  2. Grozava reteta,am facut-o si anul trecut si anul asta ,dar multe zile nu a avut,la anul trebuie musai sa fac cantitate mai mare.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Musai mai mare. Si la mine, borcanelul s-a terminat rapid.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata!
    Vinetele, alaturi de cartofi si rosii, sunt legumele mele preferate. :) Asa ca am fost extrem de incantata sa descopar nu una, ci trei postari cu vinete marinate! Multumesc mult pentru idei, astazi e musai sa le-ncerc!
    O singura intrebare am: tin si peste iarna? Ori sunt mai degraba recomandate pentru consumul imediat?

    O zi frumoasa si o toamna bogata!
    Numai bine,
    Roxana

    RăspundețiȘtergere
  5. roxana, vinetele pot fi pastrate pe termen lung, dar nu in varianta cu usturoi in ulei, pentru ca exista riscul dezvoltarii unor germeni periculosi. Eu sunt adepta sterilizarii conservelor, asa cum gasesti in sectiunea Utile, dar nu toata lumea face asa. Uneori, tin conservele si fara sterilizare.

    RăspundețiȘtergere
  6. poate ma incumet si eu la asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Succes! Dupa cum vezi, nu e mare scofala...

    RăspundețiȘtergere