marți, 9 octombrie 2012

Ce să NU faci când pui conserve pentru iarnă


Sursa: http://linsminis.blogspot.ro
Când cineva are o problemă și caută un răspuns, cel mai adesea primește zeci de sfaturi de la cunoscuți, rude, prieteni. Fiecare îi spune cum să facă să obțină ce vrea și unde să caute ce-i trebuie, condimentând adesea sfaturile cu experiențe personale reușite.
Ne pricepem toți nu doar la politică și fotbal, ci și la orice necesită clarificări și răspunsuri, transformându-ne în specialiști de ocazie, care știu cum să facă de toate.
Câți dintre noi află însă cum să NU comită greșeli? Câți dintre noi împărtășesc mai întâi experiențele negative, mânați filantropic de gândul că eșecul poate fi mai lesne evitat atunci când știi cum să NU faci un lucru?
Iar această idee se aplică fie că este vorba despre servicii medicale, îngrijirea grădinii, creșterea copilului ori - sau poate mai ales - gastronomie.
Zice-se că înțelepții învață din greșelile altora, în timp ce proștii trebuie să comită propriile greșeli. Haideți să fim înțelepți și să aflăm de la alții cum se poate greși în prepararea conservelor și, mai ales, ce se poate întâmpla:
  • Nu folosiți fructe și legume coapte excesiv, ci doar pe acelea care sunt într-o stare foarte bună. De ce? Pentru că atunci când ai o materie primă proastă, nu ai cum obține un produs final excelent. Altfel spus, o roșie stricată nu va produce un bulion gustos, iar dintr-o prună fleșcăită doar țuica iese bună
  • Nu adăugați ingrediente cu aciditate scăzută (ceapă, usturoi, ardei, mărar), condimente și mirodenii și nici unt sau ulei peste cantitatea prevăzută în rețetă. Conserva rezultată poate să se strice, mai ales în cazul grăsimilor, care influențează modul în care se încălzește preparatul, necesitând o durată de sterilizare mai mare.
  • Nu folosiți afânători sau produse care conțin amidon (făină, orez, paste) în prepararea conservelor, întrucât vor absorbi lichidul în timpul preparării și vor îngreuna fierberea ori sterilizarea. Rezultatul va fi o conservă insuficient preparată și care este foarte posibil să se strice.
  • Nu înlocuiți sterilizarea cu răsturnarea borcanelor umplute ”la cald”, mai ales în cazul dulcețurilor și al gemurilor. Efectul nu este același: sterilizarea asigură distrugerea germenilor periculoși pentru că fierberea are loc după ce recipientul a fost închis. 
  • Nu turnați preparate fierbinți în borcane reci și nici nu puneți preparate reci în borcane fierbinți. Recipientele se pot sparge, din cauza diferenței de temperatură.
  • Nu folosiți borcane care au capace din plastic ori care nu sunt destinate conservelor, pentru că nu asigura etanșeizarea, iar preparatul se va strica ușor.
  • Nu folosiți borcane al căror capac nu se închide etanș, altfel conserva se va strica. Dacă o conservă pusă la sterilizat curge, poate fi înlocuit capacul și sterilizată încă o dată, în cel mult 24 de ore.
  • Nu folosiți borcane crăpate ori ciobite sau borcane insuficient spălate ori cu reziduuri. Recipientele crăpate ori ciobite pot ceda la sterilizare, iar cele cu reziduuri pot conține germeni care să compromită conținutul.
  • În cazul sterilizării prin fierbere, nu lăsați apa să scadă sub jumătate din capacitatea cratiței, ci adăugați atât cât este nevoie, în permanență.
  • Nu adăugați apă rece în cratița în care borcanele sunt sterilizate prin fierbere. Puneți de fiecare dată apă călduță.
  • Nu lăsați borcanele sterilizate în apa în care au fiert, ci scoteți-le la trecerea timpului prevăzut pentru această operațiune. Alfel, vor fierbe prea mult, iar conserva nu va mai avea gustul dorit.
  • Nu strângeți încă o dată capacul unui borcan sterilizat, pentru că recipientul se poate sparge. 
  • Nu consumați conserve a căror culoare este schimbată ori care și-au modificat consistența. Este posibil să fie stricate, iar consumul lor să provoace toxiinfecții alimentare.
Cum spuneam, lucrurile nu merg întotdeauna doar bine, iar pregătirea conservelor pentru iarnă poate fi o operațiune mult mai complicată și de durată decât s-a anticipat. Despre factorii subiectivi care pot transforma în chin pregătirea unei conserve și despre ce poate merge rău în bucătărie povestesc, într-o notă comică, Sam și Fred, aici.

2 comentarii:

  1. Foarte bine venit articolul asta Gabi...dupa cum spuneai si tu: unii te sfatuiesc intr-un fel, altii in alt fel (am patit!) si la final te alegi cu zacusca acrita!!!
    Multumim foarte mult pentru ca ne impartasesti retetele si sfaturile tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana, daca nu as avea cititori, nu ar fi nici postari, de niciun fel.

    RăspundețiȘtergere