joi, 1 noiembrie 2012

Avem un dovleac, cum procedăm? (video)

Este vremea dovlecilor, că doar nu din întâmplare pică Halloween-ul taman zilele astea. Haloween-ul însă trece, iar dovlecii scăpați nescobiți iau drumul bucătăriei, ca să-și încheie zilele acolo ori doar să se pregătească pentru cămară. Până la farfurie ori cămară însă, au de traversat niște etape, pe care allrecipes.com ni le explică foarte frumos, într-un video demonstrativ.



Ca să fac un rezumat pentru cine nu are răbdare să urmărească cele aproape patru minute ale clipului, spun că există trei metode de a găti dovlecii: prin coacere, fierbere ori în cuptorul cu microunde. Indiferent ce aveţi de gând să-i faceţi dovleacului, trebuie să-l spălaţi bine înainte, folosind fără jenă o perie. Apoi, trebuie tăiat în două, operaţiune pentru care trebuie un cuţit ascuţit bine şi multă atenție şi pentru care prinde bine și ceva know-how, respectiv cel de la minutul 1.04 încolo. Tot pe acolo vedem și cum se scot semințele, cu ajutorul unei linguri.
Dovleacul pentru copt se unge cu ulei, dar prinde o aromă deosebită dacă apoi îl dați cu miere, zahăr brun ori sirop de arțar ori cu un praf de ghimbir, nucșoară sau scorțișoară. Ajunge apoi la cuptor, unde durata variază în raport de mărimea dolveacului, putând depăși chiar o oră.
Fierberea și prepararea la microunde sunt mai simple și durează mai puțin. La foc, dovleacul se pune cu apă (eu mă gândeam să încerc în vin), iar la microunde fără, într-un castron acoperit cu folie din plastic.
Depinde ce aveți de gând cu dovleacul. Un dovleac copt poate fi mâncat ca atare, după unul fiert sau ”microundat” eu, una, nu mă dau în vânt. Dar o felie la fiert într-o zeamă de vin roșu dulce-dulce, cu scorțișoară, nucșoară și cuișoare tot aș pune...

2 comentarii:

  1. Pana la urma... cum e fiert in vin? :) Asa m-ar tenta si pe mine, sunt mare fan dovleac copt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana, bine ca mi-au adus aminte, ca uitasem total de asta... :) Ma gandeam sa il pun intr-o tigaie mare antiaderenta, taiat cuburi, apoi innabusit cu vin si cu condimente. Habar nu am ce iese, dar cred ca, pe parcurs, mi-ar mai veni ceva idei.

      Ștergere