joi, 13 decembrie 2012

Cum depozităm conservele

Ca să putem mânca iarna conserve delicioase, avem nevoie nu doar de cele mai bune rețete și de ingrediente de calitate, ci și de o sumedenie de informații despre ce și cum ai de făcut în privința ambalajelor, dar și a depozitării recipientelor umplute. Am mai vorbit, în câteva rânduri, despre sterilizare ambalajelor, dar și a conservelor ambalate. Haideți să vedem ce facem cu borcanele, odată ce le-am umplut și sterilizat.
În general, păstrăm conservele în cămară / debara / beci, în raport de ce are fiecare. Ca idee, este nevoie de un spațiu răcoros, bine aerisit (ca să nu apara mucegai) și suficient de mare încât să vă puteți mișca și manevra borcanele și sticlele.
Orice borcan ori sticlă care ajunge în cămară trebuie să fi trecut prin sterilizare și să aibă capacele etanșe.
Nu lăsați conservele să înghețe, pentru că fie se vor sparge borcanele (în cazul celor care nu conțin oțet), fie nu vor mai fi bune de nimic după ce se dezgheață. Ele nu trebuie să stea nici în umezeală, iar pentru aceasta, încercați să nu le depozitați prea aproape de pământ, ci la o distanță de 15/20 de centimetri înălțime.

Cât privește amplasarea pe rafturi, borcanele nu trebuie înghesuite până în perete și nici unele într-altele. Trebuie lăsat un spațiu pentru aerisire, între borcane și perete, cam 10 centimetri distanță. Iar ca să nu încurcați conservele între ele, lăsați ceva spațiu și între diferitele tipuri de gemuri, dulcețuri și altele.
Tot din rațiuni care țin în principal de o bună aerisire, trebuie să rămână un spațiu de circa 30 de centimetri între borcanele de pe ultimul raft și tavan. În plus, dată fiind înălțimea, v-ar fi destul de greu de umblat la conservele așezate aici, dacă ele ar fi foarte aproape de tavan.
Probabil vi s-a întâmplat să vă rămână borcane cu dulceață ori murături, de la un an la altul. Dacă nu au semne de alterare (culoare schimbată, capac bombat), nu le aruncați. Puneți-le la îndemână, pentru că vor fi primele consumate. În general, legumele conservate rezistă un an în borcane, de aceea este bine să scrieți pe ele ce conțin și data preparării, astfel încât să știți până când trebuie consumate.
O altă problemă pe care trebuie să o aveți în vedere în depozitarea conservelor este apariția dăunătorilor, în zonele în care sunt stocate cantități mai mari de alimente. În funcție de tipul locuinței, pot să apară șoareci sau gândaci. Pentru stârpirea lor, nu folosiți insecticid ori alte substanțe otrăvitoare, care se pot depune pe borcane și pot provoca apoi probleme. Alegeți mai bine capcane, care pot fi la fel de eficiente și nu implică riscuri de otrăvire a conservelor.
 
Vrei să știi de unde am aceste borcane simpatice? Le găsești și tu aici.

Un comentariu:

  1. Daca sunt sterilizate bine tin si cativa ani fara probleme,am borcane cu diverse care au si 5 ani si sunt inca super,eu nu folosesc conservanti.
    Mama soacra la gemurile care nu au avut suficient zahar si sau acrit un pic ,ea le curata de eventuala ciuperca formata,le pune din nou la fiert cu zahar si ies super.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere