sâmbătă, 16 februarie 2013

O perspectivă artistică asupra mâncării

”Lumânarea de porumb”
Despre Carl Warner nu auzisem niciodată până de curând. Un articol citit pe Gustos.ro mi l-a adus în atenție și astfel am ajuns pe pagina lui. 

Pe scurt, a pornit ca fotograf și advertiser, dar a devenit primul artist cunoscut pentru modul în care construiește ”foodscapes” - peisaje din legume, fructe ori alte ingrediente menite, în fapt, să aducă bucurie papilelor gustative, nu ochiului. 

Dacă vă întrebați cât durează compunerea unui astfel de peisaj, vă spun că totul se poate întinde și pe două-trei zile. Dincolo de minuțiozitatea pe care o cere realizarea efectivă, echipa lui Carl Warner are de luptat și cu faptul că elementele din care construiesc se degradează sub lumina și căldura reflectoarelor. În final, multe dintre ele nu mai sunt bune de nimic, pentru că au fost fixate cu scobitori, lipite cu adezivi puternici ori ”lustruite” cu substanțe care nu pot fi ingerate. O mare risipă ai putea spune. Dar arta cere sacrificii, nu? 
Dar haideți mai bine să ne bucurăm de priveliște. Doar așa putem aprecia dacă ceea ce face Carl Warner se ridică la gradul de artă.

”Râul de salam”
”Pădurea de broccoli”
”Oaza galbenă”
”Peisaj toscan”
”Marea de varză”
”Paradisul dovlecilor”

Le-aș numi imagini senzoriale, pentru că nu ating doar văzul, ci trezesc și gusturile. Corect?

Un comentariu: