vineri, 15 martie 2013

Smochine în sirop de Earl Grey și rom




Se întâmplă câteodată să întâlnești pe cineva sau ceva care să îți schimbe percepția asupra unor lucruri cunoscute și așezate în tipare pe care le crezi de neschimbat. Mi s-a întâmplat asta, chiar și în bucătărie.
Recunosc că nu sunt un fan al smochinelor. Nu în forma în care le găsesc la noi. În comerț, că din copaci direct nu am avut încă șansa de a le culege. Și totuși... O carte ce mi-e dragă și o rețetă pe care o cred mai bătrână ca mine m-au făcut să mă răzgândesc. 
De ce? O mână de smochine uscate, două căni de ceai Earl Grey, coaja de la o portocală, un băț de scorțișoară, o jumătate de cană de zahăr, o cană de rom. Și cel mult jumătate de oră din timpul vostru, pentru un desert minunat: smochine în sirop de Earl Grey și rom. 
Ceaiul se fierbe cu portocala, scorțișoara și smochinele timp de 10 - 15 minute ori până se înmoaie smochinele. Se scot mochinele, se adaugă zahărul și se mai fierbe câteva minute, până se transformă totul în sirop. Se ia de pe foc, se răcește puțin, se adaugă romul, apoi se toarnă peste smochinele așezate într-un recipient din sticlă ori porțelan, în care pot fi păstrate o vreme, ca orice conservă.






Nu știu ce aș putea să vă spun mai mult despre această rețetă. Nu obții nimic în culori ravisante, care să îți îmbete ochii înainte de a îți îmbăta - la propriu și la figurat - gustul. Smochinele moi îți umplu doar gura cu o aromă bogată. O aromă de după-amiezi englezești, petrecută la ceai, pe terasă, printre trandafiri pitici și fotolii aduse din Colonii, odată cu rețeta. 

2 comentarii:

  1. Am mancat smochine crude in Turcia. Sunt atat de bune, diferite de ceea ce stim noi aici...
    M-am indragostit de ele, asa ca o sa incerc su mare drag reteta ta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, poti incerca propria varianta, pornind de la reteta mea. Oricand se pot aduce imbunatatiri. :)

    RăspundețiȘtergere