marți, 9 aprilie 2013

Caise în sirop


Nu știu dacă să numesc dulceață ce am făcut aici, din caise uscate și suc de mere. Are un sirop dulce și bine legat, dar i-aș spune mai degrabă desert, nu conservă. Nu văd stând în borcane, pe termen lung, această minunată dulcegărie.
Să vedem ce ne trebuie și ce avem de făcut însă. Caise uscate (un pumn), două căni de suc de mere (al meu a fost cumpărat, recunosc, dar puteți folosi și suc făcut în casă ori compot), zahăr în raport de cât vreți de dulce (țineți cont și de dulceața din sucul de mere), coajă de portocală, anason stelat și bețe de scorțișoară pentru aromă și cam atât.

 



Am lăsat caisele la înmuiat în suc de mere călduț, pentru câteva ore bune, ca să se rehidrateze. Apoi am pus totul într-o cratiță, pe foc, adăugând coaja de lămâie. Am lăsat la foc mic pentru circa 20 de minute, până când caisele au devenit foarte moi.
Am pus și zahărul, anasonul și scoțișoara în cratiță și am lăsat iar la fiert, pentru încă un sfert de oră, amestecând ușor. Am dat la o parte și am lăsat acoperit pentru încă zece minute.
 



Este, cred, cel mai fin desert pe care l-am mâncat de multă vreme. Caisele au o textură minunată și sunt extrem de aromate.
Ca să nu mai spun cât este de minunată culoarea lor de chihlimbar...

6 comentarii:

  1. O, doamne, ce culoare!!!! Intr-adevar, Gabi, le mananci din ochi!
    Eu m-am ferit pana acum de anason. Poate pentru ca il asociez cu ouzo, iar ouzo nu mi-a placut niciodata. Insa cred ca tocmai s-a inclinat balanta catre "incearca-l" datorita tie! :) Promit sa revin cu impresii dupa.
    A propos de caise uscate, am descoperit o reteta de dulceata din caise uscate care taaare mi-a zgandarit atentia. Daca imi fac curaj sa o-ncerc, voi imparti caisele in doua si fac si minunatia ta. Deocamdata ma omoara drumurile, cautarile si, mai ales, asteptarea.... :(
    Te pup cu drag, o zi frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te astept cu vesti bune. Si nu dispera, asteptarea are rostul ei, mai ales cand lucruri bune stau sa vina. Vei vedea ca totul va fi bine. Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai ziceam sa nu mai fac dulcegarii,deja am tot felul,dar asta arata grozav si sigur este si foarte gustoasa,asa ca trebuie incercata.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Mihaela. Comentarii precum al tau ma motiveaza sa continuti. :) Chiar ma intrebam pe unde esti, nu ne-am mai gasit de mult. Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt pe aici ,te-am urmarit indeaproape,dar nu mereu am inspiratie de comentat,ai vazut ca ma inspira in special bunatatile deosebite,am apa in gura doar cand ma gandesc ce grozavie este asta.
      Asa bagi tu omul la cheltuieli si la a i se ridica glicemia,dar...
      Succes in tot ceea ce faci,ca faci bine!

      Ștergere
  5. O idee grozava pentru desert si aratoasa !

    RăspundețiȘtergere