luni, 9 septembrie 2013

Cinci dulcețuri pentru iarna care vine

Bine, recunosc, nu sunt numai dulcețuri, ci și ceva gemuri sau marmelade, că știți că nu-s tocmai același lucru. Și am strecurat și un compot. Cinci conserve dulci, aș mai putea spune, dar nu-i așa că sună mai pretențios?? Care dintre noi vorbește, în bucătărie, când face lista cu ”pentru la iarnă”, numindu-le ”conserve”, ”preparate dulci”, ”jeleu” sau ”curd”? Până să ajungă pe blog ori în reviste, toate sunt ”murături”, ”gem” și ”dulceață” sau ”compot”. Nu?


1. Gem de prune cu cardamom


Să nu îmi spună mie careva din cei care au copilărit în vremuri comuniste că nu a mâncat, la viața lui, magiun cu pâine și cu unt... Tot un fel de magiun e și ăsta, dar mai rafinat și modernizat cumva prin înhăitarea cu o mirodenie de import: cardamomul. Tot gust din copilărie, dar cu influențe orientale.

2. Gem de piersici cu stafide


Rar mi-a fost dat să mănânc un gem atât de fin și parfumat. Culoare, miros, gust bun... Nu știu ce ai putea cere mai mult de la un gem, cu sau fără stafide în el.


3. Gem de măceșe


Asta-i o rețetă cu circuit restrâns, în sensul că îți trebuie răbdare și ustensile ca să poți obține ce trebuie. Rețeta lui este, de fapt, o poveste. Povestea unei lupte cu natura dezlănțuită, în mai multe forme, împotriva pașnicului culegător de măceșe.


4. Compot uscat de piersici...


Când spui compot, te gândești la fructe peste care torni un sirop. Ei, uite că nu-i chiar așa, căci de data asta ai fructele și apoi vine siropul. Îl poți face din piersici, cum am făcut eu, dar și din alte fructe, cum ar fi...

... de căpșuni


Sigur, nu-i acum sezonul căpșunilor, dar țineți minte rețeta asta!


5. Dulceață de mere, pere și gutui


Sunt bune și merele, și perele crude, după gutui nu mă omor în mod deosebit, dar puse împreună într-o dulceață chiar sunt ieșite din comun. În final, nu prea știi care este mărul, para ori gutuia, dar nici nu mai contează, că-s toate la fel de gustoase.

Astea-s cele cinci rețete dulci pe care le-aș recomanda oricui, pentru iarna.
Bucurați-vă de ele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu